Am fost întrebați de foarte mulți dintre voi, care este forma corectă dintre adverbele ,,deseară” sau ,,diseară”? Până în 2005, singura variantă corectă și acceptată era ,,deseară”, de altfel , această variantă era justificată, deoarece cuvântul era compus din prepoziţia de şi substantivul seara.
Noile norme din DOOM2, după 2005, pun în evidență și forma ,,diseară”, care, dacă ne luăm după pronunție este mult mai ușoară de rostit. Acum, recomandarea specialiștilor este folosirea cuvântului ,,diseară”, acest lucru se poate observa și în DOOM2, unde, ,,diseară” trece în fața cuvântului ,,deseară” ca variantă preferată (!diseară / deseară).
Astfel, este corect să folosim ambele forme.
Putem spune:
- Diseară îmi voi pregăti ghiozdanul pentru noul an școlar, dar și Cred că voi lua o pauză deseară de la învățat.
Titlul este gresit…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vă mulțumim pentru observație!
ApreciazăApreciază
Daca esti sudist si vrei ca lumea sa stie de unde provii poti sa spui ,,diseara”.
ApreciazăApreciază
Cred ca ar trebui să rămână doar forma diseară. Ca argument m-as gândi la: dis-de-dimineata in favoarea formei des-de-dimineata.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
pai spune atunci „dis di dimineata” daca vrei „di seara”. Ca sa vezi ridicolul situatie incearca sa spui „di cu seara” …
ApreciazăApreciază
Corect e ” mult mai ușor de rostit „
ApreciazăApreciază
Este interesant cat de complicata pare limba romana acum. In plus, orice incercare de ‘simplificare’ duce la alte complicatii. Articolul ar fi putut face si diferenta dintre ‘de seara’ si deseara’. Exemplul cu pauza ‘deseara’ poate sa le foloseasca pe amandoua.
ApreciazăApreciază
Vin la tine diseara, vezi să ai pregătită ținuta de seară…..
ApreciazăApreciază