A început să plouă sau să ploaie?

ploua ploaie

Fiind cod galben de ploi și furtună, am văzut în mediul online și am auzit la TV, diferite forme de conjugare a verbului a ploua, așadar haideți să lămurim care este forma corectă:

Verbul a ploua este verb impersonal, iar forma la prezent, persoana a III-a, singular este să plouă, nu să ploaie; confuzia apărută este datorată substantivului ploaie.

 

Anunțuri

3 gânduri despre „A început să plouă sau să ploaie?

 1. Spunem „Plouă.” la fel cum zicem „Găina se ouă.”. Spunem „A început să plouă.” la fel cum zicem „Găina a început să se ouă.”. Nu spunem „A început să ploaie.” la fel cum nu zicem „Găina a început să se oaie.”.

  Cei care au simțul limbii și un pic de cunoștințe în morfologia limbii române vor înțelege că forma „să ploaie” nu e cauzată (greșit: datorată) de substantivul „ploaie”. A se compara: „El continuă.” cu „Și ea dorește să continue.”.

  Verbul „a ploua” are coincidență de forme la indicativ prezent și conjunctiv prezent (pers. a III-a).

  La fel ca verbele de conj. I de tipul „a întârzia” (El întârzie, dar nu trebuie să întârzie.), de conj. a II-a de tipul „a bea” (El bea, dar nu trebuie să bea.), de conj. a III-a de tipul „a scrie” (El nu scrie, cu toate că trebuie să scrie.), de conj. a IV-a de tipul „a restitui” (El nu restituie banii, deși trebuie să-i restituie deja.).

  P.S. Amicul meu VVG nu știe* de ce unii spun „să plouă”, alții zic „să ploaie”. Dar ar vrea foarte mult să știe*.

  Apreciază

 2. Pe când eram student la Institutul Pedagogic ION CREANGĂ profesoara de Lexicologie Sofia V. Pereva ne avertiza : „Găină se ouă si nu se oaie, iată de ce trebuie sa spunem AFARĂ ÎNCEPE SĂ PLOUĂ SI NU SĂ PLOAIE.

  Apreciază

 3. Eu mă verific înlocuind substantivul ploaie cu ninsoare și verbul plouă cu ninge. Dacă zici: A început să ploaie. Te verifici: A început să ninsoare. ?! Nu sună bine. Atunci corect e: A început să plouă (ningă).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s