Fiind cod galben de ploi și furtună, am văzut în mediul online și am auzit la TV, diferite forme de conjugare a verbului a ploua, așadar haideți să lămurim care este forma corectă:
Verbul a ploua este verb impersonal, iar forma la prezent, persoana a III-a, singular este să plouă, nu să ploaie; confuzia apărută este datorată substantivului ploaie.
Spunem „Plouă.” la fel cum zicem „Găina se ouă.”. Spunem „A început să plouă.” la fel cum zicem „Găina a început să se ouă.”. Nu spunem „A început să ploaie.” la fel cum nu zicem „Găina a început să se oaie.”.
Cei care au simțul limbii și un pic de cunoștințe în morfologia limbii române vor înțelege că forma „să ploaie” nu e cauzată (greșit: datorată) de substantivul „ploaie”. A se compara: „El continuă.” cu „Și ea dorește să continue.”.
Verbul „a ploua” are coincidență de forme la indicativ prezent și conjunctiv prezent (pers. a III-a).
La fel ca verbele de conj. I de tipul „a întârzia” (El întârzie, dar nu trebuie să întârzie.), de conj. a II-a de tipul „a bea” (El bea, dar nu trebuie să bea.), de conj. a III-a de tipul „a scrie” (El nu scrie, cu toate că trebuie să scrie.), de conj. a IV-a de tipul „a restitui” (El nu restituie banii, deși trebuie să-i restituie deja.).
P.S. Amicul meu VVG nu știe* de ce unii spun „să plouă”, alții zic „să ploaie”. Dar ar vrea foarte mult să știe*.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Avem si subtitrare?
ApreciazăApreciază
Vai,ce ploaie vine – sau : vai, ce ploua vine .
ApreciazăApreciază
Pe când eram student la Institutul Pedagogic ION CREANGĂ profesoara de Lexicologie Sofia V. Pereva ne avertiza : „Găină se ouă si nu se oaie, iată de ce trebuie sa spunem AFARĂ ÎNCEPE SĂ PLOUĂ SI NU SĂ PLOAIE.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu mă verific înlocuind substantivul ploaie cu ninsoare și verbul plouă cu ninge. Dacă zici: A început să ploaie. Te verifici: A început să ninsoare. ?! Nu sună bine. Atunci corect e: A început să plouă (ningă).
ApreciazăApreciat de 1 persoană