A început să plouă sau să ploaie?

ploua ploaie

Fiind cod galben de ploi și furtună, am văzut în mediul online și am auzit la TV, diferite forme de conjugare a verbului a ploua, așadar haideți să lămurim care este forma corectă:

Verbul a ploua este verb impersonal, iar forma la prezent, persoana a III-a, singular este să plouă, nu să ploaie; confuzia apărută este datorată substantivului ploaie.

 

5 gânduri despre „A început să plouă sau să ploaie?

 • Spunem „Plouă.” la fel cum zicem „Găina se ouă.”. Spunem „A început să plouă.” la fel cum zicem „Găina a început să se ouă.”. Nu spunem „A început să ploaie.” la fel cum nu zicem „Găina a început să se oaie.”.

  Cei care au simțul limbii și un pic de cunoștințe în morfologia limbii române vor înțelege că forma „să ploaie” nu e cauzată (greșit: datorată) de substantivul „ploaie”. A se compara: „El continuă.” cu „Și ea dorește să continue.”.

  Verbul „a ploua” are coincidență de forme la indicativ prezent și conjunctiv prezent (pers. a III-a).

  La fel ca verbele de conj. I de tipul „a întârzia” (El întârzie, dar nu trebuie să întârzie.), de conj. a II-a de tipul „a bea” (El bea, dar nu trebuie să bea.), de conj. a III-a de tipul „a scrie” (El nu scrie, cu toate că trebuie să scrie.), de conj. a IV-a de tipul „a restitui” (El nu restituie banii, deși trebuie să-i restituie deja.).

  P.S. Amicul meu VVG nu știe* de ce unii spun „să plouă”, alții zic „să ploaie”. Dar ar vrea foarte mult să știe*.

  Apreciat de 1 persoană

 • Pe când eram student la Institutul Pedagogic ION CREANGĂ profesoara de Lexicologie Sofia V. Pereva ne avertiza : „Găină se ouă si nu se oaie, iată de ce trebuie sa spunem AFARĂ ÎNCEPE SĂ PLOUĂ SI NU SĂ PLOAIE.

  Apreciat de 1 persoană

 • Eu mă verific înlocuind substantivul ploaie cu ninsoare și verbul plouă cu ninge. Dacă zici: A început să ploaie. Te verifici: A început să ninsoare. ?! Nu sună bine. Atunci corect e: A început să plouă (ningă).

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.