Gentilom, Auster, Emul

W1000_A3_ALB_PREMIUM_W1000ST18-ST2.jpg

Zilele acestea am auzit pe cineva spunând un cuvânt interesant, da, deoarece nu prea se folosește în limbajul nostru, iar acest cuvânt este ,,gentilom”. Nu știam explicația corectă a acestuia, de aceea am hotărât să apelez la un dicționar explicativ român.

Nu mi-a luat mult, deoarece consider că, oricine ar trebui să aibă un dicționar explicativ în propria bibliotecă, așadar, am căutat, iar explicația este următoarea:

GENTILÓM, gentilomi, s. m. (În Evul Mediu, în Apusul Europei) Nobil, aristocrat. ♦ Fig. Om cu comportări alese, ireproșabile. – Din fr. gentilhomme.

Chiar nu știam exact explicația și mai ales de unde provine.

Dar de ,,auster”, ați auzit? Eu auzisem la un moment dat, dar sincer, nu am dat importanță, am zis că poate nu am auzit eu bine! Dar, zilele trecute cineva l-a mai folosit, așadar, și de această dată am apelat la dicționarul limbii române, unde am aflat explicația completă:

AUSTÉR, -Ă, austeri, -e, adj. Sobru, cumpătat, sever. Om auster. Viață austeră. ♦ Lipsit de ornamente, de podoabe. Arhitectură austeră. [Pr.: a-us-] – Din fr.austère, lat. austerus.

Am început să-mi fac un obicei din a căuta explicația cuvintele direct de la sursă, am hotărât să notez fiecare cuvânt necunoscut într-o agendă, iar în momentul în care revin acasă, să caut explicația lor în dicționar. Consider acest lucru mult mai avantajos! Știm că este mai ușor să cauți explicația pe internet, poate mulți dintre dumneavoastră spun acest lucru, dar noi recomandăm să căutați direct în dicționarul limbii române!

Încercați și voi acest aspect, vă veți simți mult mai bine știind că ați făcut asta! La finalul articolului, am să vă las un cuvânt pe care să-l căutați în dicționarul explicativ.

Așadar, voi ce înțelegeți prin EMUL? Credeți benefic acest aspect în societatea noastră? Sau din contră? Suntem curioși să vă aflăm opinia! Vă așteptăm răspunsurile!

 

2 gânduri despre „Gentilom, Auster, Emul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.