Există forma jandarmeriță?

jandarmerita.png

Un cuvânt controversat în România ulimelor zile, de aceea noi ne dorim să lămurim acest lucru folosind cel mai util instrument, DOOM2:

jandárm s. m., pl. jandármi

După câte putem vedea cuvântul jandarm există doar sub forma de substantiv masculin cu pluralul afarent formei de masculin, așadar, în locul cuvântului jandarmeriță vom putea folosi fie femeie jandarm, fie tot forma masculină, jandarm.

4 gânduri despre „Există forma jandarmeriță?

 • Totusi, prin anii ’70 a fost un film cu celebrul actor francez Louis de Funes, „Jandarmul si jandarmeritele”. Eu sunt de acord ca sunt unele substantive care nu au forma decat la masculin, cum ar fi „ministru” . Dar sunt putine. A aparut insa o adevarata „moda” de a evita formele feminine ale unor substantive. Aud mereu spunandu-se „doamna director”, „doamna profesor” sau chiar „doamna educator”. Mi se pare absurd si caraghios.

  Apreciat de 1 persoană

  • Și eu am auzit de ,,o femeie ingineră”, de una ,,cadră didactică”, de o ,,pompieră”, de o ,,veterinară”, „diabetoloagă”, etc. Mi se pare mult mai caraghios…
   Doamna profesor nu este atât de grav, ar trebui să fie corecte ambele forme. Meseriile sunt la masculin când se vorbește la modul general. Există unele cazuri unde este mai indicat să se folosească forma feminină, ca la profesor, director sau educator, însă nu este un capăt de lume dacă se apelează forma generală deoarece o doamnă profesoară este în esență un profesor de exemplu. În schimb, a da forme feminine unor substantive ce există doar la masculin, mi se pare scabros, grotesc.

   Apreciat de 1 persoană

 • Eu folosesc termeni precum jandarma, doctora etc. in mod traditional nu sunt folosite dar ar trebui sa fie integrate in limbajul colocvial.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.