Arhive zilnice: 24 septembrie 2019

Agheazmă sau aghiazmă?

Trebuie să știm faptul că singura formă corectă pe care o vom folosi este ,,agheazmă” (NU: aghiazmă).

Reclame

TEST GRILĂ – FONETICĂ

  1. Indicaţi de câte ori litera i notează o semivocală în cuvintele: pomi, ieșea, idee, iau, mei.

a) O dată; b) de două ori; c) de trei ori; d) de patru ori.

2. În cuvintele viu, seu, ierni, lui, semivocalele sunt, în ordine:

a) u, u, i, i; b) u, u, i, u; c) i, e, i, u; d) u, e, e, u.

3. Litera e are patru valori fonetice în cuvintele din seria:

a) cere, idee, enervant, socoteala; b) greșeală, perdea, vedea, ager; c) duel, miel, el, surcele; d) dovlecel, verdeață, ea, eram.

4. În cuvântul ceartă există:

a) 6 litere, 7 sunete; b) 6 litere, 5 sunete; c) 6 litere, 6 sunete; d) 5 litere, 6 sunete.

5. Din punct de vedere fonetic, sunetul este:

a) un fenomen; b) un zgomot; c) un fenomen acustic d) o literă.

6. Cuvântul care conține trei consoane, două vocale și o semivocală este:

a) barcă; b) perdea; c) respect; d) ceas.

7. Grupul de litere chi notează două sunete în cuvântul:

a) chiuvetă; b) chip; c) chior; d) chiulasă.

8. Din punct de vedere fonologic, fonemul este:

a) un sunet; b) o unitate funcțională a limbii; c) o unitate fizică a limbii d) o silabă.

9. Cuvântul geochimie conține:

a) două vocale; b) trei vocale; c) patru vocale; d) cinci vocale.

10. Indicați seria care conține numai vocale.

a) a, e, i, o, u; b) a, ă, î, â; c) e, i, o, u; d) ă, î, â, e, i.

Reclame

Răspunsurile corecte:

  1. c)
  2. a)
  3. d)
  4. b)
  5. c)
  6. b)
  7. b)
  8. b)
  9. d)
  10. b)

Sursa: Limba Română – Teste grilă pentru admiterea la Academia de poliție și la școlile postliceale de poliție și de jandarmi.

Dividend sau divident?

Trebuie să știm faptul că singura formă corectă pe care o vom folosi este ,,dividend” (NU: divident).

  • DIVIDÉND, dividende,s. n. Parte din profitul unei societăți pe acțiuni care revine fiecărui acționar la sfârșitul fiecărui exercițiu financiar, în raport cu acțiunile pe care le posedă. – Din fr.dividende,lat.dividendus. (DEX)
Reclame

Carioci sau carioce?

Ambele forme sunt corecte:

  • carióca (dans, instrument muzical) (-ri-o)s. f.g.-d.art.cariócei;pl.carióce
  • cariócă (creion) (-ri-o)s. f.g.-d.art.cariócii;pl.carióci
Reclame

Top 10 – Reguli de bază

  1. Nu ne vom întrerupe niciodată interlocutorul, în cadrul unei discuții.
  2. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.
  3. La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri.
  4. A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.
  5. Întotdeauna, salutul trebuie însoţit de un zâmbet. Când salutăm trebuie să-l privim în ochi pe cel salutat, nu salutăm o persoană stând cu spatele către persoana respectivă sau privind spre cer sau pământ.
  6. Băieţii trebuie să-şi scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Bună ziua!”, „Bună seara!” , „Bună dimineaţa!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!” Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!” .
  7. Se salută cu „Bună dimineaţa!” până la ora 11 dimineaţa, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”.
  8. Cel care primește un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau mai rău, că nu-i place, nu-i trebuie, că nu-l poate accepta.
  9. Băieţii salută primii fetele, bărbaţii salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.
  10. Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă pe loc, iar cel care se află într-o maşină pe cel care este pieton, dar întotdeauna, nu trebuie să ne sfiim să salutăm primii, chiar dacă regula cere să fim salutaţi. A saluta este o dovadă de politeţe. A aştepta să fii salutat este o dovadă de impoliteţe.
Reclame