Sari la conținut

TEST GRILĂ – FONETICĂ

  1. Indicaţi de câte ori litera i notează o semivocală în cuvintele: pomi, ieșea, idee, iau, mei.

a) O dată; b) de două ori; c) de trei ori; d) de patru ori.

2. În cuvintele viu, seu, ierni, lui, semivocalele sunt, în ordine:

a) u, u, i, i; b) u, u, i, u; c) i, e, i, u; d) u, e, e, u.

3. Litera e are patru valori fonetice în cuvintele din seria:

a) cere, idee, enervant, socoteala; b) greșeală, perdea, vedea, ager; c) duel, miel, el, surcele; d) dovlecel, verdeață, ea, eram.

4. În cuvântul ceartă există:

a) 6 litere, 7 sunete; b) 6 litere, 5 sunete; c) 6 litere, 6 sunete; d) 5 litere, 6 sunete.

5. Din punct de vedere fonetic, sunetul este:

a) un fenomen; b) un zgomot; c) un fenomen acustic d) o literă.

6. Cuvântul care conține trei consoane, două vocale și o semivocală este:

a) barcă; b) perdea; c) respect; d) ceas.

7. Grupul de litere chi notează două sunete în cuvântul:

a) chiuvetă; b) chip; c) chior; d) chiulasă.

8. Din punct de vedere fonologic, fonemul este:

a) un sunet; b) o unitate funcțională a limbii; c) o unitate fizică a limbii d) o silabă.

9. Cuvântul geochimie conține:

a) două vocale; b) trei vocale; c) patru vocale; d) cinci vocale.

10. Indicați seria care conține numai vocale.

a) a, e, i, o, u; b) a, ă, î, â; c) e, i, o, u; d) ă, î, â, e, i.

Reclame

Răspunsurile corecte:

  1. c)
  2. a)
  3. d)
  4. b)
  5. c)
  6. b)
  7. b)
  8. b)
  9. d)
  10. b)

Sursa: Limba Română – Teste grilă pentru admiterea la Academia de poliție și la școlile postliceale de poliție și de jandarmi.

Categorii

Gramatică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: