Sari la conținut
Reclame

TEST GRILĂ – Litera X. Despărţirea în silabe

  1. Indicaţi seria în care litera x se pronunţă cs:

a) exil, exfoliere, explicație, expresie; b) extracție, executiv, exploatare, explicit; c) exercițiu, examen, exemplu, exulta; d) explicație, exonera, excepție, excavator.

2. Indicați seria în care litera x notează grupul cs:

a) examen, fix, convex; b) explicație, mixt, exercițiu; c) onix, exil, fixare; d) axă, pix, prolix.

3. Numărul de litere și de sunete din cuvântul auxiliar este:

a) 8 litere, 9 sunete; b) 8 litere, 8 sunete; c) 8 litere, 10 sunete; d) 9 litere, 8 sunete.

4. Indicați seria în care sunetul x se pronunță gz, având în vedere pronunțarea corectă a cuvintelor:

a) excursie, exmatriculat, excedentar, exact; b) examen, exercițiu, exulta, exil; c) anxios, axilă, axă, exotic; d) vexat, parataxă, maxilar, executa.

5. Indicați seria în care sunetul x se pronunță cs, având în vedere pronunțarea corectă a cuvintelor:

a) exil, exercițiu, examen, axa; b) extras, excursie, explorare, expresie; c) extaz, exaltare, extenuat, extensie; c) excava, exuberanță, maxim, executive.

6. Alegeți seria în care cuvintele sunt despărțite corect în silabe:

a) ca-fe-gioai-că, via-ță, jert-fă, a-tlas; b) ca-fe-gi-oai-că, vi-a-ță, jer-tfă, a-tlas; c) ca-fe-gioai-că, vi-a-ță, jert-fă, a-tlas; d) ca-fe-gioai-că, via-ță, jer-tfă, at-las.

7. Există trei silabe în cuvântul:

a) oboseală; b) greoi; c) geometrie; d) alcool.

8. Noul DOOM acceptă următoarele despărțiri în silabe:

a) subli-ni-a / sub-li-ni-a, tra-nsfug / trans-fug, mono-cu-lar / mon-o-cu-lar; b) su-bli-ni-a / sub-li-ni-a, tran-sfug / trans-fug, mo-no-cu-lar / mon-o-cu-lar; c) su-bli-nia / sub-li-ni-a, tran-sfug / trans-fug, mo-no-cu-lar / mon-o-cular; d) su-blini-a / sub-li-ni-a, tran-sfug / tra-ns-fug, mo-no-cu-lar / mono-cular.

9. Conține doar cuvinte monosilabice seria:

a) diar, cal, ac, dori; b) stop, crește, câmp, coli; c) cerb, nouă, dens, acru; d) nici, gram, câți, stol.

10. Cuvântul despărțit corect în silabe este:

a) in-o-rog; b) di-sco-gra-fic; c) somp-tu-os; d) de-linc-vent.

Reclame

Răspunsuri corecte:

  1. d)
  2. d)
  3. a)
  4. b)
  5. b)
  6. a)
  7. d)
  8. b)
  9. d)
  10. c)

Sursa: Limba Română – Teste grilă pentru admiterea la Academia de poliție și la școlile postliceale de poliție și de jandarmi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: