Câștigătoare concurs creație literară ,,Scrisoare gramaticală către Moș Crăciun”

 

Strada ortografiei și a punctuației

24 noiembrie 2021  

Mult așteptate Moș Crăciun cu barbă albă,

Într-adevăr este puțin cam târziu să vă scriu despre dorințele mele, acum cu o lună înaintea Ajunului, în timp ce mii de copii v-au trimis scrisorile cu o veșnicie înaintea mea. Vă cer mii de scuze pentru această întârziere și mi-aș dori din tot sufletul să nu fiu trecută pe lista celor obraznici.

Fac cu disperare acest apel către dumneavoastră! Acest an a fost epuizant pentru noi toți. Știți doar… Nici scrisul nu mai este ce a fost odată. Mă gândesc că, scrisorile din acest an au fost relatate la mai-mult-ca-imperfect decât la perfect. Și încercând să omitem predicatul, subiectul pare mult uitat în urmă. Putem spune chiar că sa dus… S-a dus cratima din propoziție… Dar ce mai putem face? Doar dar din dar se face rai.

În ultima perioadă, folosim mai multe virgule în exprimarea orală decât în exprimarea scrisă. Noi încercăm să ne dăm silința, însă online-ul ne ia cunoștiința. Iar despre conștiința unora… Ce să mai zic? E letală. Mai ceva ca alcoolul etilic. Chiar vorbeam pe coridor, despre al caligrafiei dor. Acum doar dintr-un click, cât ai clipi, scrisul medieval apare pe un ecran. Dar pe hârtie… S-au amestecat turcii cu otomanii. Iar dacă acum 10-12 ani se strecurau pe sub preș doar câteva dezacorduri, acum ușa e deschisă. Doar știți cum se spune. E pestriță prepelița pestriță, dar mai pestriți sunt puii prepeliței pestrițe.

Dacă am vreo dorință prioritară la momentul actual, aceea ar fi de a purta o discuție în patru ochi cu domnul Google. Deja e strigător la cer! Nimeni nu mai apelează la dicționarul clasic. Vecinii noștri, de pe strada Dex online ne-au furat aparatul de cafea! Nu mai închid un ochi, nici măcar în afara programului! Toate acestea în timp ce DOOM2 stă la povești cu un ceai de tei în fața vitrinei Brainly.ro. Se minunează și el de noile forme corecte ce răsar din negură.

Și ca să nu uităm de la ce am plecat, și ca să nu vă mai rețin, domnule Crăciun în acest Ajun nu îmi doresc decât ca toți să fim bine, sănătoși și bucuroși, tocmai ca să putem să ne exprimăm corect și gramatical și literar. Căci acest șiret care se tot încurcă la fiecare dintre noi, se pare că devine din ce în ce mai șiret.

Să știți că la noi în clădire nu aveți nevoie de certificat verde. Asta pentru colegii mei… Crăciun fericit, și fie ca și dorințele dumneavoastră să se îndeplinească!

Cu căldură din inimă,

Domnul Vocabular

Această scrisoare aparține câștigatoarei concursului de creație literară ,,Scrisoare gramaticală către Moș Crăciun” – Ilieș Bianca Iuliana, Liceul ,,Vasile Conta”, clasa a VIII-a B, Târgu Neamț

Felicitări tuturor participanților!

Mulțumesc, de asemenea, sponsorilor: Editura Niculescu, Editura Corint și Mirelei (@iubitoridecarte).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.