Site icon Vorbește corect gramatical (VCG)

PRONUMELE ȘI ADJECTIVUL PRONOMINAL DEMONSTRATIV

Anunțuri publicitare

Pronumele și adjectivul pronominal demonstrativ arată modul în care vorbitorul percepe obiectul determinat pe o axă a apropierii – depărtării (acest(a)/acel(a)) sau a identității – diferențierii (același – celălalt).

Formele pronumelor și ale adjectivelor pronominale demonstrative de apropiere și de depărtare folosite în limba română standard.

Demonstrativul de identitate este format din demonstrativul de depărtare + particula invariabilă -și.

Demonstrativul de diferențiere este tot un cuvânt compus, format dintr-o formă redusă a demonstrativului de depărtare (a)cel(a) + pronumele -alalt, dispărut din limba literară.

Cazuri și funcțiile sintactice

  1. CAZUL NOMINATIV

2. CAZUL ACUZATIV

3. CAZUL DATIV

4. CAZUL GENITIV

Adjectivul pronominal demonstrativ se acordă în gen, număr și caz cu substantivul regent: băiatului aceluia, fetei aceleia.

Articolul poate cuprinde și informații din cărțile: Gramatica limbii române pentru gimnaziu – Pană Dindelegan (Editura Univers Enciclopedic), Gramatica limbii române pentru elevi și profesori – Adina Dragomirescu (Editura Corint), DOOM3 (Editura Univers Enciclopedic), Limba și literatura romana – Clasa 8 – Ghid complet pentru Evaluarea Națională 2022 – Marinela Pantazi, Margareta Onofrei. Recomand tuturor aceste cărți!

Anunțuri publicitare
Exit mobile version