TEXTUL ARGUMENTATIV – EXEMPLIFICARE

TESTUL 5 DE ANTRENAMENT, SUBIECTUL II, TEXTUL ARGUMENTATIV (EXEMPLIFICARE REZOLVARE)

Ipoteză

În opinia mea, locul natal poate avea un rol în formarea unui campion, când oferă condiții propice pentru evoluție.

Primul argument/Exemplificare 
Trebuie să avem citat din text!

În primul rând, locul unde ne naștem ne influențează mersul vieții. De pildă, Ivan Patzaichin, copil al Deltei, are o copilărie grea și, din cele spuse chiar de el, viața nu părea să îi surâdă vreodată. A fost crescut de un bunic iubitor, iar apoi a avut dorința de a căuta mereu ceva nou. Apa a fost pentru el un drum al norocului, al succesului. El rememorează experiența inițiatică a lotcii, condiția izolată a omului din deltă și traiul greu al acestuia, toate elementele întărindu-i convingerea că va deveni tot pescar, la fel ca tatăl și ca bunicul său. Numai că destinul avea alte planuri pentru el: „Știam că urma să fiu pescar toată viaţa, ca bunicul şi ca tatăl meu, şi, de altfel, m-am şi angajat ca ajutor de pescar, aveam șaisprezece ani. Dar în sinea mea, visam la altceva…”.

Al doilea argument/Exemplificare

În al doilea rând, mediul își poate pune serios amprenta asupra devenirii unui copil. De exemplu, pentru un copil pasionat de tenis, locul natal a reprezentat contactul cu oameni pasionați de acest sport, care l-au inspirat și i-au constituit modele demne de urmat. De asemenea, pe parcursul copilăriei, în oraș a găsit și mediul propice perfecționării în domeniul care îl pasionează: cluburi școlare, cluburi sportive cu dotări necesare și antrenări care l-au ghidat spre perfecțiune.

Întărirea argumetelor (opțional)

În altă ordine de idei, locul în care te naști poate fi chiar rampa de lansare către lumea mare a unui sport. Din textul al doilea aflăm că Delta Dunării devine un fel de pepinieră de talente care „a dat lumii douăzeci şi unu de campioni mondiali şi olimpici!”, ceea ce întărește ideea că locul în care te naști poate avea legătură cu atingerea unui ideal în sport.

Concluzia

În concluzie, consider că a deveni campion are legătură și cu locul în care te naști, crești și atingi o anumită treaptă a performanței.

Reclame

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.