CONVERSIUNEA

DEFINIȚIE:

CONVERSIUNEA – schimbarea valorii morfologice/gramaticale = presupune trecerea de la o parte de vorbire la altă parte de vorbire.

  1. Devine substantiv orice parte de vorbire care se articulează (substantivul este singura parte de vorbire care se poate articula): harnicul/un harnic, eul, un nimeni, doiul/un doi, un mers/mersul.
  2. Devine adjectiv orice parte de vorbire care determină un substantiv și se acordă în gen, număr și caz: prietenul acela/meu, haine purtate, mână tremurândă.
  3. Devine adverb orice parte de vorbire care determină un verb și nu își modifică forma: Este un prunc frumos./Scrie frumos., Este o iarnă grea./Iarna merg la schi.

Articolul poate cuprinde și informații din cărțile: Gramatica limbii române pentru gimnaziu – Pană Dindelegan (Editura Univers Enciclopedic), Gramatica limbii române pentru elevi și profesori – Adina Dragomirescu (Editura Corint), DOOM3 (Editura Univers Enciclopedic), Limba și literatura romana – Clasa 8 – Ghid complet pentru Evaluarea Națională 2022 – Marinela Pantazi, Margareta Onofrei. Recomand tuturor aceste cărți!

Reclame

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.